/uz/
Avstriyadan mikronutrientlar onlayn-do'koni
+998 97 399 99 88
Qo'ng'iroq buyurtma qilish

Rux (sink) yetishmovchiligi – sabablari, simptomlari va qanday qilib uni yengish mumkin?

Rux (sink) yetishmovchiligi – sabablari, simptomlari va qanday qilib uni yengish mumkin?

Rux yetishmovchiligi, organizm uzoq vaqt davomida ovqatdan olishimiz mumkin bo’lganidan ko’ra ko’proq rux yo’qotganda yuzaga keladi. Bu, asosan, ruxni kam qabul qilish yoki ruxni ko’p yo’qotish natijasida kelib chiqishi mumkin.

Rux yetishmovchiligining asosiy sabablari:

  • Ovqatlanish: Ruxni kam qabul qilish bir tomonlama dietaga yoki umuman ovqat iste’molining past bo’lishiga (masalan, qarilikda ishtahaning yo’qolishi) bog’liq bo’lishi mumkin. Veganlar ham ruxni qabul qilishda qiyinchiliklarga duch kelishlari mumkin. Garchi ba’zi o’simliklarda (masalan, don, dukkakli ekinlar va yong’oqlar) rux mavjud bo’lsa-da, u tanamiz uchun qiyinroq foydalaniladigan shaklda keladi.
  • Alkogol: Haddan tashqari alkogol iste’moli siydik orqali ko’proq rux yo’qotilishiga olib kelishi mumkin.
  • Dori vositalari: Ba’zi dorilar rux balansiga ta’sir qiladi, ularning qabul qilinishini kamaytiradi yoki chiqarilishini oshiradi. Masalan, diuretiklar va ba’zi antibiotiklar shunday dorilar qatoriga kiradi.
  • Kasalliklar: Rux yetishmovchiligining boshqa sabablari diareya, surunkali yallig’lanishli ichak kasalliklari (Kron kasalligi, yarali kolit) yoki kamdan-kam uchraydigan tug’ma metabolik kasallik – Akrodermatitis enteropatik bo’lishi mumkin. Ushbu kasalliklar ruxning noto’g’ri qabul qilinishiga olib kelishi mumkin. Yomon nazorat qilinayotgan diabet bilan kasallangan odamlar ham rux yetishmovchiligi xavfini oshiradi, chunki ular zaif hazm bo’lishi va siydik orqali ko’proq rux chiqarishi mumkin.

Rux yetishmovchiligi belgilar

Rux tanadagi ko’plab jarayonlarda ishtirok etadi, shuning uchun uning yetishmovchiligi bir qator muammolarga olib kelishi mumkin:

Jismoniy belgilar:

  • Soch to’kilishi
  • Mo’rt tirnoqlar
  • Teri o’zgarishlari, teri yallig’lanishi
  • Yara sekin tuzalishi
  • Hid va ta’m sezgi buzilishi
  • Diareya
  • Yuqumli kasalliklarga moyillik
  • Gormonal buzilishlar

Ruhiy belgilar:

  • Charchoq
  • Depressiv holatlar
  • Ruhiy chidamlilikning pasayishi (rezilyentlik)

Akrodermatitis enteropatik: tug’ma rux yetishmovchiligi sindromi Akrodermatitis enteropatik – bu kam uchraydigan tug’ma metabolik kasallik bo’lib, ichakdagi rux qabul qilinishining buzilishi natijasida yuzaga keladi. Birinchi hayot oylarida quyidagi belgilar paydo bo’lishi mumkin:

  • Och pushti ekzemalar tananing teshiklari atrofida va oyoq, qo’l va boshda
  • Shilliq pardalardagi o’zgarishlar (masalan, milklarning yallig’lanishi)
  • Soch to’kilishi
  • Yuqumli kasalliklarga moyillik
  • Diareya
  • Asab tizimidagi buzilishlar
  • O’sish o’zgarishlari

Rux yetishmovchiligi, qalqonsimon bez va tana vazni

Rux tana ichidagi ko’plab moddalar, jumladan, qalqonsimon bez gormonlarining shakllanishi va boshqarilishida ishtirok etadi. Tadqiqotlar shuni ko’rsatadiki, qalqonsimon bez funksiyasi past bo’lgan odamlar ko’pincha rux yetishmovchiligidan aziyat chekadi. Rux nafaqat qalqonsimon bez va tana metabolizmiga ta’sir qiladi, balki ishtaha va ovqatlanish xulqining boshqarilishida ham ishtirok etadi. 2020 yilda o’tkazilgan keng miqyosli tadqiqot natijalariga ko’ra, rux kam vaznli va ortiqcha vaznga ega odamlar uchun ham foydali bo’lishi mumkin. Diyaliz bemorlari noxush vazn yo’qotishini rux iste’moli bilan to’ldirib, tana vaznini oshirishdi, shu bilan birga, sog’lom, ortiqcha vaznga ega odamlar orasida vazn yo’qotilishi kuzatilgan.

Rux yetishmovchiligini aniqlash: o’z-o’zini analiz qilish va laboratoriyada qon tahlili

O’z-o’zini sinash:

  • Siz ko’pincha birinchi bo’lib shamollash va uning belgilarini sezasizmi?
  • Sizda doimiy teri muammolari yoki toza bo’lmagan teri bormi?
  • Mo’rt tirnoqlar yoki soch to’kilishini sezayapsizmi?
  • Hid va ta’m sezgingiz o’zgarganini, xira va dumbullashganini his qilasizmi?
  • Sizda çölyak kasalligi yoki boshqa surunkali yallig’lanishli ichak kasalliklari (masalan, Kron kasalligi, yarali kolit) bormi?
  • Kichik yara yoki jarohatlar ilgari yaxshi tuzalishdan ko’ra sekinroq tuzalyaptimi?
  • Siz kam go’sht iste’mol qilasiz yoki asosan o’simlikdan kelib chiqqan oziq-ovqat bilan ovqatlanasizmi?
  • Siz uzoq vaqt davomida bepushtlikdan aziyat chekasizmi?

Agar yuqoridagi savollarning biriga yoki bir nechtasiga «ha» deb javob bergan bo’lsangiz, rux darajangizni aniqlash uchun laboratoriya diagnostikasini ko’rib chiqing yoki mutaxassis bilan maslahatlashing.

Qon tahlili

Rux, imkon qadar, butun qon tahlilida o’lchanishi kerak. Bu muhim, chunki rux qonda asosan qizil qon hujayralarida mavjud. Rux yetishmasligi bo’lganida, organizm rux konsentratsiyasini qon plazmasida ushlab turishga harakat qiladi, bu esa qizil qon hujayralaridan ruxni olib qo’yadi. Bu qizil qon hujayralarida rux yetishmovchiligiga olib keladi.

Rux qiymatlari bo’yicha ma’lumot:

  • Qon zardobida rux: 0.8 – 1.4 mg/l
  • To’liq qon tahlilida rux: 7.0 – 8.0 mg/l

Rux yetishmovchiligini bartaraf etish – nima qilish mumkin

Rux yetishmovchiligi bo’lganda nima yeyish kerak?

Rux yetishmovchiligiga yo’l qo’ymaslik uchun kundalik ratsionga ruxga boy ovqatlarni kiritish kerak. Yaxshi rux manbalari orasida go’sht, pishloq, sut va tuxum bor. O’simlik manbalarida ham rux mavjud, masalan, dukkakli va don mahsulotlarida, masalan, amarant, jo’xori yormasi va bug’doy unlari, shuningdek, bodom va yong’oq kabi yong’oqlarda ham mavjud. Lekin bu mahsulotlarning hammasidan rux har doim ham tanaga kirmaydi. Masalan, o’simlik mahsulotlarida ruxni o’zlashtirish filat qabul qilishiga bog’liq. Filat rux bilan birgalikda murakkab komplekslar hosil qilishi mumkin, shuning uchun rux tanaga qabul qilinishi qiyin. Ko’p soat davomida suvga solish, xamirturush yoki unib chiqish usullari yordamida filatni parchalash va ruxning o’zlashtirilishini oshirish mumkin. Shuningdek, hayvon oqsili bilan birlashtirish ruxni qabul qilishni yaxshilaydi.

Oziq-ovqatdagi ruxka qarshi oziq-ovqat mahsulotlari:

  • Umumiy donalarda fitatlar (istetno: xamirturushli non)
  • Go’sht va kolbasa, eritilgan pishloqlar, gazlangan ichimliklar va ko’p tayyor mahsulotlarda fosfatlar
  • Ayrim sabzavotlarda, masalan, ismaloq, lavlagi, semiz o’t, ravochda oksalatlar
  • Sut mahsulotlaridagi gistidin
  • Sharob, qora va yashil choydagi tanninlar

Ozuqa qo’shimchalari bilan rux yetishmovchiligini bartaraf etish

Rux yetishmovchiligidan aziyat chekayotgan odamlar maxsus tayyorlangan rux qo’shimchalari orqali o’z tanavariga qo’shimcha rux berishi mumkin. Rux qo’shimchalari har qanday shaklda mavjud: tomchilar, kapsulalar, tabletkalar, kukunlar yoki shifobaxsh ichimliklar. Yaxshi rux qo’shimchasi nafaqat toza (ya’ni, keraksiz texnik yordamchi moddalaridan xoli), balki yaxshi qabul qilingan rux birikmalarini o’z ichiga olishi kerak. Bularga organik rux birikmalari (masalan, rux sitrat, rux pikolinat, rux glukonat) va aminokislotalar bilan bog’langan rux birikmalari (masalan, rux bisglisininat) kiradi.

lang-en