Rux yetishmovchiligi, organizm uzoq vaqt davomida ovqatdan olishimiz mumkin bo’lganidan ko’ra ko’proq rux yo’qotganda yuzaga keladi. Bu, asosan, ruxni kam qabul qilish yoki ruxni ko’p yo’qotish natijasida kelib chiqishi mumkin.
Rux tanadagi ko’plab jarayonlarda ishtirok etadi, shuning uchun uning yetishmovchiligi bir qator muammolarga olib kelishi mumkin:
Jismoniy belgilar:
Ruhiy belgilar:
Akrodermatitis enteropatik: tug’ma rux yetishmovchiligi sindromi Akrodermatitis enteropatik – bu kam uchraydigan tug’ma metabolik kasallik bo’lib, ichakdagi rux qabul qilinishining buzilishi natijasida yuzaga keladi. Birinchi hayot oylarida quyidagi belgilar paydo bo’lishi mumkin:
Rux tana ichidagi ko’plab moddalar, jumladan, qalqonsimon bez gormonlarining shakllanishi va boshqarilishida ishtirok etadi. Tadqiqotlar shuni ko’rsatadiki, qalqonsimon bez funksiyasi past bo’lgan odamlar ko’pincha rux yetishmovchiligidan aziyat chekadi. Rux nafaqat qalqonsimon bez va tana metabolizmiga ta’sir qiladi, balki ishtaha va ovqatlanish xulqining boshqarilishida ham ishtirok etadi. 2020 yilda o’tkazilgan keng miqyosli tadqiqot natijalariga ko’ra, rux kam vaznli va ortiqcha vaznga ega odamlar uchun ham foydali bo’lishi mumkin. Diyaliz bemorlari noxush vazn yo’qotishini rux iste’moli bilan to’ldirib, tana vaznini oshirishdi, shu bilan birga, sog’lom, ortiqcha vaznga ega odamlar orasida vazn yo’qotilishi kuzatilgan.
O’z-o’zini sinash:
Agar yuqoridagi savollarning biriga yoki bir nechtasiga «ha» deb javob bergan bo’lsangiz, rux darajangizni aniqlash uchun laboratoriya diagnostikasini ko’rib chiqing yoki mutaxassis bilan maslahatlashing.
Rux, imkon qadar, butun qon tahlilida o’lchanishi kerak. Bu muhim, chunki rux qonda asosan qizil qon hujayralarida mavjud. Rux yetishmasligi bo’lganida, organizm rux konsentratsiyasini qon plazmasida ushlab turishga harakat qiladi, bu esa qizil qon hujayralaridan ruxni olib qo’yadi. Bu qizil qon hujayralarida rux yetishmovchiligiga olib keladi.
Rux qiymatlari bo’yicha ma’lumot:
Rux yetishmovchiligiga yo’l qo’ymaslik uchun kundalik ratsionga ruxga boy ovqatlarni kiritish kerak. Yaxshi rux manbalari orasida go’sht, pishloq, sut va tuxum bor. O’simlik manbalarida ham rux mavjud, masalan, dukkakli va don mahsulotlarida, masalan, amarant, jo’xori yormasi va bug’doy unlari, shuningdek, bodom va yong’oq kabi yong’oqlarda ham mavjud. Lekin bu mahsulotlarning hammasidan rux har doim ham tanaga kirmaydi. Masalan, o’simlik mahsulotlarida ruxni o’zlashtirish filat qabul qilishiga bog’liq. Filat rux bilan birgalikda murakkab komplekslar hosil qilishi mumkin, shuning uchun rux tanaga qabul qilinishi qiyin. Ko’p soat davomida suvga solish, xamirturush yoki unib chiqish usullari yordamida filatni parchalash va ruxning o’zlashtirilishini oshirish mumkin. Shuningdek, hayvon oqsili bilan birlashtirish ruxni qabul qilishni yaxshilaydi.
Oziq-ovqatdagi ruxka qarshi oziq-ovqat mahsulotlari:
Rux yetishmovchiligidan aziyat chekayotgan odamlar maxsus tayyorlangan rux qo’shimchalari orqali o’z tanavariga qo’shimcha rux berishi mumkin. Rux qo’shimchalari har qanday shaklda mavjud: tomchilar, kapsulalar, tabletkalar, kukunlar yoki shifobaxsh ichimliklar. Yaxshi rux qo’shimchasi nafaqat toza (ya’ni, keraksiz texnik yordamchi moddalaridan xoli), balki yaxshi qabul qilingan rux birikmalarini o’z ichiga olishi kerak. Bularga organik rux birikmalari (masalan, rux sitrat, rux pikolinat, rux glukonat) va aminokislotalar bilan bog’langan rux birikmalari (masalan, rux bisglisininat) kiradi.
Iltimos, quyidagi ariza formasini toʻldiring.
Konsalting: ish kunlari 9:30 dan 17:30 gacha.
Davomiyligi:15 daqiqa
Kontakt ma'lumotlaringizni to'ldiring va biz tez orada siz bilan bog'lanamiz.